Här är Norrlands mest attraktiva kommuner

NORRANK heter det verktyg som Norrländska tankesmedjan Framtidstanken har utvecklat för att mäta attraktionskraften hos Norrlands 54 kommuner. Den 10 april 2019 släpptes en första version av Norrank vid ett seminarium på Mittuniversitetet i Sundsvall.

Kommunal attraktivitet är inte bara en fråga om befolkningsmängd. Norrank väger samman kommunernas prestationer inom 14 olika utvalda kriterier som miljö, utbildningsnivå och livskvalitet.

Onsdagens seminarium började med att representanter för Framtidstanken i korthet presenterade tankarna bakom Norrank. Efter presentationen följde en diskussion där inbjudna gäster samtalade om tillväxt och attraktivitet ur ett norrländskt perspektiv. Gästerna var Christer Berglund, vd på HSB, Jan-Olov Häggström, ordförande i Västernorrlands regionfullmäktige, Per-Erik Persson, företagsanalytiker på Norrlandsfonden och Peter Öhman, CER.För Framtidstanken deltog Sigge Jungell (ordförande), Tomas Melander och Jerker Sjödin.

Vid seminariet presenterades också nya webbplatsen norrank.se och med den resultatet av den första utgåvan av Norrank.

Klar etta på tidernas första Norrank är Luleå med 152 poäng. Luleå dominerar genom att i stort sett sakna dåliga resultat. Den norra universitetsstaden imponerar med mycket starka resultat inom livskvalitet, utbildningsnivå, självförsörjning och löner.

På andra plats kommer Umeå som toppar hela sex av listorna tack vare störst folkmängd, högst utbildningsnivå, mest bredband, bäst livskvalitet, högst villapriser och minst beroende av statsbidrag. Lägg därtill Umeås andraplats inom miljö så kan man säga att kommunen ligger i absoluta toppen på hälften av de 14 listorna.

Det som tynger Umeå är, precis som för Luleå, svag företagaranda, relativt stora löneskillnader mellan män och kvinnor samt hög skattesats. En annan Västerbottenskommun på tio-i-topp är Skellefteå (8) med bredbandsutbyggnad som bästa gren. Höga betyg blir det också för stor befolkning, bra livskvalitet, bra skola, höga löner och hög utbildningsnivå.

Jämtland imponerar med tre kommuner bland de sju främsta, närmare bestämt populära vinter- och idrottsorterna Östersund (4) och Åre (5) samt Krokom (7). Östersund har flera starka kort som hög utbildningsnivå, höga villapriser och hög livskvalitet. Åre har Norrlands starkaste företagaranda och ett vitalt och omfattande näringsliv. Åre utmärker sig också positivt med höga villapriser och skaplig poäng för jämställdheten. Däremot sladdar Åre vad gäller bredbandsutbyggnaden som bara räcker till plats 43 i Norrank. Krokom har företagarandan som bästa gren men utmärker sig mest för att ha en genomgående hög nivå utan påtagliga svagheter.

Norrbotten får med tre kommuner på tio-i-topp. Utöver topprankade Luleå (1) även Piteå (3) och Boden (10).  Piteå har bra miljö och bra skola och relativt höga löner men en plump i protokollet för jämställdhet där man ligger näst sist i norr. Boden har en bra skola (plats 3 i Norrland) men också en skönhetsfläck i form av näringslivets vitalitet och omfattning (Marknad) där placeringen är 53.

Gävleborg och Västernorrland får med sig var sin kommun på 10-i-topp, nämligen ”huvudstäderna” i nedre Norrland, Gävle (6) respektive Sundsvall (9). Gävle ligger i spets på miljöområdet och har dessutom tre andraplaceringar på områdena villapriser, bredband och befolkningsmängd. Tre tydliga svagheter hos Gävle är företagsklimat, företagaranda och jämställdhet. Slående är att Sundsvall har precis samma tre tydliga svagheter som Gävle. Sundsvalls bästa notering är en tredjeplats för befolkningsmängden.

Strax utanför 10-bästalistan följer Norrbottens utpräglade gruvkommuner, Kiruna (14) och Gällivare (17) med resultat som skiljer sig en del från övriga. De rankas båda i absoluta toppen vad gäller självförsörjning, marknadsförsörjning och inkomster. Det är med andra ord kommuner som förefaller stå stadigt på egna ben.

Längst ner på Norrank återfinns Överkalix och Pajala med 535 respektive 531 poäng. Pajala har landets sämsta företagsklimat och lägst grad av marknadsförsörjning. Åsele (med 512 poäng) utmärker sig negativt genom att ha sämst poäng av alla på fyra av dellistorna. I Åsele är lönerna lägst och bidragsberoendet störst, villorna är billigast och miljön sämst. Men allt är inte nattsvart. Åsele får riktigt fina resultat för kriterierna Bredband, Skola och Företagaranda.

Bland andra kommuner som sticker ut på Norrank kan nämnas:

 • Lilla Ovanåker i Gävleborg sticker ut positivt med att ha Norrlands bästa skola och intar även en framskjuten placering på Norrank totalt sett (placering 15 av 54).
 • Sorsele återfinns ganska långt bak i fältet (plats 38 av 54) men noteras för två framskjutna placeringar gällande företagande; företagaranda (plats 3) och lokalt företagsklimat (plats 4).
 • Ingen Norrlandskommun kan sägas ha låg skatt men Övertorneå har i alla fall minst hög – och utmärker sig samtidigt med riktigt höga poäng för skola och jämställdhet.

NORRANK: 10 mest attraktiva kommunerna i norr 2019

 1. Luleå 152
 2. Umeå 185
 3. Piteå 204
 4. Östersund 216
 5. Åre 225
 6. Gävle 230
 7. Krokom 231
 8. Skellefteå 237
 9. Sundsvall 240
 10. Boden 257

Frågor? Kontakta

Tomas Melander, 070-327 18 70
tomas@melander.name

Sigge Jungell, 070-2302009
sigge.jungell@rwy.se

Besök gärna norrank.se för mer information

PRESSINFORMATION
Sundsvall den 12 april 2019