22/10 2015

Vem leder Norrland – och varthän?

Inledare och provokatör: Anders Sundström, f.d. Näringsminister, Ordförande Coop Sverige, Ordförande Swedbank

I panelen: Andreas Nelvig, VD NP3, Ewa-May Karlsson, fd regionråd Region Västerbotten, Daniel Kindberg, ordförande Östersunds FK, Anna Kollberg, kläddesigner, Jenny Thun, Regionchef Sweco Nord

Moderatorer: Kjell Carnbro och Tomas Melander

Framtidsbaren 151022 AKT1
Framtidsbaren 151022 AKT2
Framtidsbaren 151022 AKT3

I dagens orostider kan vi utan tvekan peka på hur frågor om ledarskap gör sig gällande på snart sagt alla nivåer. På den globala världsarenan naturligtvis med klimatkris och dödliga konflikter i både Sveriges och Europas omedelbara närhet. Med de största flyktingströmmarna sedan andra världskriget som är på drift i sökandet efter ett bättre liv.

Med ett Sverige som inte upplevt en så instabil politisk situation på årtionden där Dö nu definitivt (?) har dött och där politiken snarast är att beskriva som att Sverige fått tre politiska block i stället för två.

På den regionala och lokala arenan där de norrländska landstingen alla verkar peka på ohållbara ekonomiska åtaganden och skuldsättningar för att upprätthålla en primär förväntan hos en allt äldre befolkning.

Vilka krav på ledarskap kan och måste vi ställa för att klara en positiv utveckling för Norrland. Vilken typ av ledare behöver vi? Kvinnor? Män? Räcker det med att enbart ställa krav på politiskt ledarskap eller ställs det idag i vår globaliserade värld krav på ett helt nytt och ännu djupare och bredare ledarskap?

Förr räckte det att kommunens starke man höll i rodret? Hur är det idag? Kvällen handlade om ledarskap. Om behovet av ledarskap.